Når vi rejser i Kina, får vi ofte lov til at smage på nogle meget exceptionelle, sjældne og ubeskriveligt dyre teer. Det fik vi også i år på vores rejse til Yunnan i maj – juni måned. Vores efterhånden gode ven og temaster Hr. Hu er en meget prominent te-ekspert i Kunming. Han lod os opleve den helt specielle ære at smage en 64 år gammel Puerh kage fra 1949.
Hr. Hu serverede en 64 år gammel Puerh til ære for os i sin forretning i Kunming, der var spækket med Puerh kager i alle afskygninger. Maj 2013
Der findes forskellige temastere i Kina. Der er de, som bruger deres hænder til at bearbejde teen og transformere de friskplukkede blade til en drik for guder. Og så er der dem, som har studeret på universitetet for at lære kunsten om te og te-kultur som vores dygtige samarbejdspartner Zhuping Hodge. Og endelig er der dem, som har studeret selve planten, jordbundsforhold (terroir), vejr og klima-påvirkninger m.m.
Den sidste type har forudsætningen for at finde de bedste træer, de dygtigste temastere og derved også de bedste teer i Kina. Sådan en temaster og connoisseur er Hr. Hu med en stribe af priser for de bedste teer bag sig. I år var ingen undtagelse.
Hr. Hu havde samme dag, som vi ankom, modtaget flere guldmedaljer for sine Puerh kager.
Da Hr. Hu åbnede den brune papirspose med nogle få kinesiske tegn udenpå, kunne vi ikke have gættet, hvad der ventede os. Men de mørkebrune blade afslørede deres alder.
Puerh te fra 1949
Det første udtræk gav en næsten cognacfarvet likør, som duftede sødt og indbydende. I stedet for at nyde teen i små hvide porcelænskopper, blev vi budt på at drikke teen af whisky glas.
Smagen var ubeskrivelig. En fløjlsblød drik, som kun kan beskrives som nektar, gav det ene udtræk efter det andet. Når man nyder en te af så høj kvalitet som denne, bliver man beruset på samme måde, som når man nyder god vin eller cognac. Til trods for, at der ingen alkohol er i teen, bliver man høj af umami og de mange grundstoffer, der er i bladene, der har fået lov til at modnes igennem mange år.
Den 64 år gamle puer havde en meget distinkt klar cognacrød farve og og efterlod os næsten berusede over at få lov til at smage så dyrebare dråber.
Disse teer er ikke til at købe for penge, og de fleste samlere har et internt netværk, som er bygget op igennem livslange forbindelser – “guanxi”*. Vi kan aldrig bevise, at det var den ægte vare, vi drak, da det er et tillidsspørgsmål mellem Hr. Hu og os, men oplevelsen var stor nok til, at vi vil huske den resten af livet.
Når vi rejser i Kina og smager på teer, tænker vi ikke på, hvad teerne koster, men kun på smagsoplevelsen. En gang imellem støder vi på nogle teer, vi bare må eje, og så må vi have den store pung frem. Vores Purple Buds Shu Puerh er bare én af dem.
Vi var ret overraskede over, at man anvender så høj en kvalitets-te til en Shu Puerh. Den består af blade, der er sjældne og normalt er forbeholdt Sheng (grønne) Puerh kager. Vi kender Purple Buds fra vores Jing Mai Purple Buds Sheng Puerh Cake fra 2011. Purple Buds Puerh knopper er kendt for at have et meget højt indhold af Anthocynaidiner**, aminosyrer og især polyfenoler. Egenskaber som er meget efterstræbte på grund af deres helbredsmæssige aspekter og forebyggende effekt.
Når vi smager på te, tænker vi heller ikke på alle de helbredsfordele, der er ved at drikke den, men kun på smagsoplevelsen. Denne te var det tætteste, vi kom på den oplevelse vi fik med Hr. Hu’s 64 år gamle Puerh. En ubeskrivelig følelse i munden og en eftersmag, som kan mærkes flere timer efter.
Har du lyst til at vide mere om Sheng (fermenteret) eller Shu (præ-fermenteret) Puerh, kan du tilmelde dig et af vores Oolong & Puerh kurser.
Se mere her.
*Guanxi – betyder forbindelser eller relationer på kinesisk. Det er et helt centralt begreb i kinesisk kultur . Man er nødt til at skabe gode tillidsfulde forbindelser til vigtige nøglepersoner på de forskellige administrative og politiske nivauer. Såvel som til familie og venner. Ellers er det svært at komme nogen vegne i det kinesiske system.
**Anthocyanidin er et sukkerfrit plante pigment, normalt i røde eller blå variationer, der siges at have antioxiderende, blodprophæmmende og sårhelende egenskaber. Anthocyanidin’er er en type flavonoid, et potent stof med antioxiderende aktivitet, som siges at kunne hjælpe med at bekæmpe hjertesygdomme og kræft.