Hvad er te?

Te er et udtræk af blade fra planten Camellia sinensis, som oprindeligt stammer fra Kina. Næst efter vand er te den mest indtagne drikkevare på verdensplan. Udtræk lavet af urter og andre planter som ikke stammer fra planten Camellia sinensis, er ikke klassificeret som te og vil ikke være nævnt her. Vores hjemmeside drejer sig kun om te, deraf navnet ”Simply Tea”.

Te typer

Alle teer stammer fra planten Camellia sinensis. Dens friske blade er rige i polyfenoler, catechiner og flavonoider, i Danmark bedre kendt som antioxidanter.

Bladene indeholder også enzymer, som reagerer med ilten under bearbejdning og er med til at ændre teens kemiske sammensætning og farve. Når bladene bliver stødt, rullet eller bare får lov til at hvile, udvikles catechinerne til theaflaviner og thearubiginer.

I teindustrien er denne iltningsproces fejlagtig kendt som fermentering. Det er mere korrekt at sige, at der sker en oxideringsproces. Oxidering sker, når bladene bliver udsat for ilten, og fermentering sker, når ilten fjernes fra bladene. Fermentering sker først når sukkeret i tebladene reagerer med bakterier, gær eller andre naturlig micro-organismer og nedbrydes. Det sker ofte at te som puerh er fermenteret, men godt kan været udsat for oxidering forinden. Teer som hvid, grøn, oolong og sort er oxideret, og te som gul og puerh har været udsat for en kortere eller længere fermentering.

Selvom der er tusindvis af tevarianter, er de seks kategorier opdelt ud fra hvornår iltningsprocessen er standset. Disse bearbejdningsprocesser har givet navn til seks forskellige kategorier: hvid, gul, grøn, oolong, sort og Puerh.

Hvad er hvid te?

Hvid te er en meget mild og imødekommende te. Den har en dejlig forfriskende aroma med en fløjlsblød og let blomsteragtig og frugtagtig smag.

Hvad er gul te?

Gule teer er sjældne og unikke, som dyrkes udelukkende i Kinas bjergområder i Anhui, Hunan og Sichuan provinser.

Hvad er grøn te?

Grøn te som har sin oprindelse i Kina var den første te, der blev produceret og er stadig mest populær i Asien.

Hvad er oolong te?

For te entusiaster er oolong te nok den mest eftertragtede af alle typer te. Disse teer er meget forskellige fra hinanden, med unikke blade, farvenuancer, oxideringer fra mellem 25 til 80 procent, gentagne ristninger afhængigt af, hvor og hvordan disser teer er fremstillet.

Hvad er sort te?

Sort te er den mest misforståede af alle tekategorier. Sort te stammer ligesom hvid, gul, grøn, oolong og puerh fra planten Camillia sinensis. Sort te indeholder ligeså mange af de supersunde polyfenoler som de andre kategorier.

Hvad er puerh te?

I Kina og Japan findes der fermenterede teer som har fællesbetegnelsen Heicha, der betyder sort te, men ikke må forveksles med den sorte te, vi kender i vesten, for den hedder nemlig rød te i Kina.