Man kan ikke åbne et ugeblad eller Facebook i denne tid uden at blive bombarderet med Matcha produkter. Matcha smoothies, Matcha lattes, Matcha kager osv.
Men hvad ved vi egentlig om Matcha?
Det er et faktum at al Matcha er pulveriseret grøn te, men al pulveriseret grøn te er ikke nødvendigvis Matcha, på trods af navnet på dåsen.
Matcha er et japansk ord som betyder pulveriseret te. Men ordet matcha betyder meget mere for en japaner. Det fortæller noget om hvordan bladene er kultiveret og bearbejdet.
Begrebet terroir som stammer fra vinens verden betyder jord, klima og beliggenhed, og det er med til at give teen sin særlige smag og karakteristik. Der er mange teproducerende områder i Japan, men det oprindelige område for Matcha er Uji, som siges at have det bedste terroir.
For at producere ægte Matcha anvender man Tencha, hvis produktion er forbeholdt meget strenge foranstaltninger i Japan.
I ugerne op til høsten bliver bladene skygget for solen og det er netop her at de allervigtigste næringsstoffer som klorofyl og aminosyrer bliver udviklet. I begyndelse af maj måned bliver bladene til Matcha te plukket i hånden.
For at standse de enzymer som forårsager oxidering og for at beskytte vigtige næringsstoffer bliver bladene dampet kort efter plukning. Dampningsprocessen beskytter klorofyl A som giver bladene den flotte jadefarve samt beholder indholdet af magnesium. Samtidig forhøjes indholdet af L-Theanin, som er med til at give teen sin sødme og opkvikkende/beroligende egenskaber, som gør Matcha te helt unik.
Efter dampning bliver bladet tørret og alle stilkene og ribberne fjernet fra bladene for at undgå den mindste bitterhed. Tilbage har man den rene Tencha som lægges på køl i minimum 9 måneder for at hvile og modne.
Teen er først Matcha når de tørrede blade er malet på en håndlavet granitsten til et meget fint pulver. Jo finere pulver, jo finere er kvaliteten.
I Japan er Matcha labelet en kvalitetssikring for disse høje standarder og alle andre pulveriseret teer er netop bare “Pulveriseret Te”. Uden for Japan er der ingen standarder for Matcha så det, du køber i Denmark er ikke nødvendigvis Matcha som japanerne definerer det.
Betyder det noget? Svaret er ja, absolut! Prøv ægte Matcha her
Vil du lære at lave Matcha te? Så se denne video:
Jeg vidste ikke, at du skulle piske teen. Jeg har bare lige hældt koldt vand på og rystet det i en syltetøjsglas.