was successfully added to your cart.

Kurv

Hvid Te

By 8. november 2017 marts 6th, 2018 Blog
Den enkeltest og mindst bearbejdet af alle te typer afspejles i hvid teens karakteristik lette og delikate smag.

Hvid te findes i forskellige kvaliteter og sorter til tilpasse forskellige smage og budgetter.

I denne sektion vil vi gerne introducere nogle karakteristikker som kendetegnes den ofte misfortolket te kategori.

Hvid te bearbejdnings proces

Hvid te produktions proces er den mindst bearbejdet og mest enkelt af alle te typer. Under bearbejdning er hvid te udsat for en let oxidering i modsætning til grøn te som er slet ikke oxideret. Hvid te udsættes ikke for rulning eller bagning for at standse oxiderings proces som oolong eller sort teer.

Nøgle processer er:

Hvil – sol tørring – bagning med lav temperatur.

Af tradition er forårs solen med til at standse oxidering og tørre bladene uden bagning. I nogle tilfælde, når solen ikke er nok, anvendes varme blæser for at sikre kvaliteten og at teen kan pakkes uden risiko for beskadigelse som skyldes fugt.

De fleste berømte teer stammer fra Fujian, men i Anji som er i Zhejiang provinsen dyrkes Anji Bai Cha som bearbejdes som en grøn te på trods navnet Bai som betyder hvid. Flere andre typer teer er solgt som Yin Zhen eller sølv nål og ofte misfortolkes som hvid te.

Fujian Hvid Te

Der findes 3 typer hvid te fra FuJian;

• Bai Hao Yin Zhen – kendt som sølv nål er kun produceret af knopper, dvs blade som endnu ikke har åbnet sig – Knoppen indeholder store mængde af Katakiner og L-theanine. Det giver en tilsvarende delikate smag og aroma.

• Bai Mu Dan – BaiMuDan eller Pai Mu Tan hvid te er fremstillede af to blade og en knop.

• Shou Mei – ShouMei hvid te er fremstillede af kun blade uden knopper.

BAIHAO YINZHEN (SØL V NÅL)

Frisk plukket tykke knopper blevet bearbejdet straks efter de er høstet. Det er en meget enkelt proces. Knopperne fordeles i en tynd lag på bamboo bakker i rækker som ligner små soldater, hvor de får lov til at luft tørrer i solskinnet. Knopperne for en langsom oxidering som for hårene til at se sølv farvet. Denne proces er med til at udvikle teens smag til en delikate og frisk sødme som er en særligt kendetegn for sølv nål.

BAI MU DAN (PAIMU DAN)

Hemmeligheden bag Bai Mu Dan hvid te er bagnings processen. Det tager ekspertise og erfaring til at tilpasse varmen og tidsrummet af hensyn til vejret. Bai Mu Dan kun høstes en gang om året i foråret. Hvor knoppen og to blade anvendes.

Bai Mu Dan kendetegnes ved hvide knopper med sølv farvet hår og blade af lys pastel til mørke grøn farve. Den brygget te er orange-gul til abrikos-gul i farven og smagen er mild og frisk.

GONG MEI

Ofte når man laver Yin Zhen sølv nål er det normalt at man plukker knoppen med to blade som for Bai Mu Dan for, at efterfølgende fjern knoppen til sølv nål og bladene og stilkene til Gong Mei.

Gong Meis tørret blade er en blanding af grøn nuancer. Den brygget te er orange eller mørk gult i farven med en blid søde smag.

Hvid te opbevaring

BaiMuDan og ShouMei opbevares som sort te, ved stue temperatur væk fra sollys og stærk aromaer. Disse teer kan gemmes i flere år og siges at være bedre med alderen.

BaiHao YinZhenn skal opbevares i hermetisk beholdere. Ofte er disse teer opbevaret på køle for bibeholde forårs friskheden. Men de er også suveræne gemme teer, det siges ved 2-3 år opnår teen den optimal smag.

Det er kun ved at plukke de friske unge skude, at den reneste smag, aminosyrer, katekiner samt al den livsenergi indkapsles i forårs teen. Kombineret med den lette bearbejdning, opnår man de højeste antallet af polyfenoler (antioxidanter) registreret i te.

Vigtig

Opbevaring og behandling af BaiHao YinZhen hvid te er meget vigtig. Brug en hermetisk beholder. Anvend vand mellem 85-90° C i temperatur. Vand kvaliteter er helt alt afgørende, har du vand med meget kalk kan det stærk anbefales at anvende mineral vand dog ikke nødvendigvis en brand navn. Være forsigtigt med at ikke lade vande koge af hensyn til at bibeholde så meget at ilden i vandet som muligt. Hvert boble er ilten som forsvinder. Ilten er med til at aktivere de delikate aromatiske olier i teen. Koger man alt ilten ud af vandet, vil man opleve en flad te udanset hvor meget det har kostet.

Når teen har lageret ca. et år eller længere kan der anvendes vand af højre temperatur.

print
ibeking

About ibeking

Leave a Reply