Yanki First Flush Darjeeling
Sjælden Oolong te
Yanki First Flush Darjeeling er en othodoks Oolong te. Te med betegnelse ortodoks findes i te-ordforrådet. Det var indført af det tidligere engelske imperium for at differentiere mellem håndplukket/håndbearbejdet te frem for de moderne industrialiserede CTC teer.
Ortodoks te
Er teen ortodoks er den produceret efter traditionelle teknikker. Disse teknikker foreskriver at man anvender håndplukkede og ubeskadigede blade. Teplukkeren vil altid kun vælge unge topskud som er nemmere at plukke frem for gamle seje blade eller blade med insekter på. Endnu er der ikke opfundet maskiner som kan fortage sådan et valg – maskinhøstede teer tager alt revl og krat med.
Bearbejdning
Smagen udvikles under den lange withering-proces. Pga højden og tiden på sæsonen er enzymet ”polyfenol-oxidase” ikke helt udviklet, derfor vil højt beliggende First Flush Darjeeling teer altid være lyse i farven. Rulningsprocessen frigiver terpenoider som giver teen sin aromaer og smag, derfor er håndbearbejdet te meget mere velsmagende end maskinbearbejdet te.
Økologi
Tehaven tilhører Yanki Tamang og sønnen Allan Rai. Yanki tehave er ikke certificeret økologisk
men de har altid praktiseret økologisk teproduktion, som så mange tehaver i Darjeeling. Det giver ingen mening at standse produktion af te i 7 år til fordel for et øko-certifikat bare for at tilgodese det europæiske marked. Det er nok en af grunderne til at vi ikke får god kvalitets te i Europa. Med denne kvalitet skal de nok få solgt teen til en pris de finder acceptabel andre steder på kloden.
Snyd ikke dig selv for denne skønne oplevelse. Teen kan brygges både varmt og koldt. Prøv en kold brygget Darjeeling te på en varm sommerdag eller til maden, så behøver man ikke vinen til festmiddagen.
Sæson: Primo april 2021
Kultivar: Darjeeling Kultivar Ambari Vegetative (AV2) og Bannockburn157
Origin: Bunkulung. Mirik, Darjeeling, India
Plukkestandard: En knop og to blade
Elevation: 650 meter over havets overflade
Brygningsmetoder
Europæiske metode
Mængde: 2 gram til 200 ml vand
Brygges: i latteglas, kop eller 200 ml. tepotte
Vandtemperatur: 90o C
Bryggetid: 2-3 minutter
Udtræk: Minimum 2-3 gang
Gong Fu metode
Brygges: i gaiwan, glas, ler eller porcelænspotte
Vandtemperatur: 90o C
5 gram til 200 ml. Vand
Bryggetid: 30 sekunder til første udtræk, forlæng bryggetiden ved de efterfølgende udtræk.
Udtræk 3 gange
Anmeldelser
Der er endnu ikke nogle anmeldelser.