Oolong Explorer Sæt
Er man nysgerrig inden for Oolong teens verden, kan det være godt at udforske flere varianter. Derfor har Simply Tea sammensæt et Oolong Explorer sæt bestående af vores egne importerede Oolong teer.
6 forskellige Oolong teer
Dette års Oolong Explorer sæt består af seks forskellige te-kultivarer fra de bedste teproducerende områder i Kina. Fire Rock Oolong teer fra den mest eftertragtede te-terroir i Wuyishan i Fujian-provinsen, en lys Tie Guan Yin Oolong fra Anxi også fra Fujian og en Dan Cong Oolong fra Fønixbjergene (Fenghuang shan) i Guangdong-provinsen.
Hver pose vejer 10 gram og vil give ca. 20 kopper pr. pose, når men genanvender tebladene 4 gange i gennemsnit. Vi har valgt nogle af Simply Teas bedste og mest eftertragtede teer til vores Oolong Explorer sæt. Hvert år ændrer vi i te-sortimentetet, så man får mulighed for at opleve nye og spændende Oolong teer.
Oolong kategoriserer det spektrum mellem grøn og sort te. Hvor grøn te er varmebehandlet for at standse polyfenoloxidase* og bevare catechinerne, inciteres polyfenoloxidase i sort te. Under polyfenoloxidase omdannes catechiner til theaflaviner og thearubigener, som giver sort te sin velkendte mørkerøde farve og fyldige smag. Kunsten ved at fremstille Oolong te er at kontrollere polyfenoloxidase, der udvikle varianter som varierer fra lys til mørk og kan være oxideret mellem 15-80%. Alt over 80% betegnes som sort te.
Kvalitet
Vi vælger kun de fineste teer til vores Oolong Explorer sæt. Teen bliver høstet i april eller tidligt i maj og høstsæsonen varer kun tre uger. Alle vores tehaver dyrker te efter traditionelle biodynamiske principper, derfor er der ikke anvendt hverken pesticider eller kunstgødning.
Ofte et det ønskeligt at visse insekter bidder i bladene før de høstes for at frigive særlige kemiske stoffer, som er med til at danne terpener. Det er terpener, som giver teen sin unikke aroma og karakter.
Teen ændrer karakter alt efter te-mesterens håndværksmæssig kundskaber i forbindelse med bearbejdningen. Teen kan således have forskellige smagsnoter. Den kan fx have en blomsteragtig smag eller en smag af kaffe, alt afhængig af, hvordan temesteren ruller og rister teen. I et enkelt parti blade kan temesteren understrege de forskellige terpener fra smør, blomster og dyb chokolade til ristedede nødder og tropiske frugter.
Håndværk
Når det drejer sig om te, er Oolong den mest komplekse og nuancerede af alle tekategorier. Ingen anden kategori viser bedre, hvad omhyggelig håndbearbejdning kan gøre ved et teblad. Bladene til Oolong er altid plukkede ved håndkraft, da maskiner vil ødelægge dem.
Oolong te er tidskrævende at producere og kun de dygtigste temestre formår opgaven. Nogle teer kræver håndrulning, ristning og hvile igennem flere måneder, før de bliver færdigbearbejdet. Teer som Da Hong Pao and Tie Luo Han kan tage tre til fem måneder at fremstille. Ofte er disse teer bedst at nyde, når de har fået lov til at hvile i et år eller to.
Oolong teer er ideelle kandidater til lagring og nogle af de mest eftertragtede Oolong teer er meget gamle.
Vi har sammensæt Explorer sæt med følgende teer:
10 g Jin Guan Yin – Golden Gudindens Barmhjertighed
10 g Yu Lan Xiang (Magnolie)
10 g Premium Shui Xian Narcissus
10 g Ba Xian Eight Immortals
10 g Tie Luo Han Iron Monk
10 g Da Hong Pao Big Red Robe
Der medfølger instruktion på bagsiden af emballagen i, hvordan de forskellige teer skal brygges.
Et Explorer sæt er velegnet til at opdage nye teer, eller som gave til en te-elsker.
Alle bladene kan genanvendes mindst 4 gange. 2. og 3. udtræk anses for det bedste.
Te-kemi
Polyphenoloxidase (PPO, phenolase)
Mange frugter og blade indeholder enzymet polyphenoloxidase, som frigives, når du skærer frugten over. Enzymet reagerer med ilten, som er i luften, og denne reaktion gør frugten eller bladene brune. Enzymet ses som et forsvarsværk mod dyr, der spiser frugten og gør den mindre lækker at spise. Det danner også et antibakterielt lag, som kan beskytte planten mod bakterier, og herved kan frugten/træet bedre hele.
Denne kemiske proces er vigtig for produktion af kaffe, chokolade og te, og er med til at forlænge holdbarheden af den færdigtørrede te.
Det er terpener, som giver teen sin unikke aroma og karakter.
Morten Alfred Høirup (verificeret ejer) –
Jeg har netop brugt en uge på at smage mig igennem Oolong Explore Sæt, og det var en stor fornøjelse. Spændende at give sig hen til små detaljer og få en idé om smagsforskellene imellem de forskellige typer. Og spændende at opdage hvor dejlig en te Oolong er – ikke mindst som til måltiderne, det var spændende at eksperimentere med for mig.