Mo Gan Huang Ya
Gul Te
Mo Gan Huang Ya, eller Mo Gan gule knopper, er en vidunderlig te uanset hvornår på dagen, du drikker den. Denne smagfulde, cremede, smøragtige te har et naturligt lavt indhold af koffein og er perfekt til dem med sarte maver. Det er en te, som lindrer og kan mærkes helt ind i marven på knoglerne.
Traditionel Kinesisk Medicin (TCM)
Mo Gan Huang Ya har været mange akupunktørers fortrukne te til udrensning af særlige organer. Vigtigst er smagen, som er cremet, silkeblød og med en lang, dvælende eftersmag, der mætter ganen og giver en følelse af velvære og glæde. En egoist-te som skal nydes alene, når man har tid til sig selv. En rigtig feinschmecker-te.
Terroir
Denne unikke te stammer fra Mo Gan bjerget i nærheden af byen Hangzhou i Zhejiang-provinsen. Der er kun tre temestre tilbage, som ved, hvordan man laver denne særlige gule te.
Temester
Vores temester Fru Wang Xiang Zhen lærte teknikken fra sin mor. Dette håndværk er gået i arv mange generationer af temestre før hende. Familien plejer kun at lave grøn te, men laver nogle få kilo gul te om året til de kinesiske partiledere og få særligt udvalgte te-entusiaster i Kina. De er helt usædvanligt gået med til at producere nogle få kilo til Simply Tea. Som de eneste europæere har vi siden 2010 haft æren af at købe Mo Gan gul te.
Fremstilling
Processen er kompleks, langvarig og meget arbejdstung, derfor bliver der kun produceret nogle få kilo hvert år. Kun de bedste topskud anvendes til denne sjældne, gule te. Høst-sæsonen er midt i april, hvor standarden er en knop og et blad.
Tebladene får lov til at hvile i op til 3 timer, inden enzymaktivitet standses ved at give dem varme. Teknikken kræver meget høje temperaturer og bearbejdningen sker i hånden. 3 hjælpere svitser sammen med temesteren teen i et minut på en meget lille wok på 300o C varme.
Hver person skal nå at dreje bladene ca. 20 gange indenfor nogle få sekunder uden at brænde bladene eller sig selv.
Temesteren flytter efterfølgende bladene på en bambusbakke, hvor hun forsigtigt ælter de varme blade. Det kræver teknik og stor ekspertise at forme de små, smidige blade. Processen er med til at give teen en minimal oxidering, der reducerer bitterheden fra den færdige te.
Derefter pakker hun teen i et let bomuldsklæde formet som en kugle. Kuglen presses flad og placeres på en bambusbakke over varme koks. Hver halve time bliver stofposen med te pakket ud på et bambus-bord, rystet, håndrullet og pakket tilbage i stofklædet og returneret til koksen. Processen gentages hver 30. minut i ca. 10 – 13 timer, indtil teen er færdig.
Rulningsprocessen er med til at reducere varmen, da teen ikke må være varmere end 50o C. På den måde får teen en let oxidering og en let fermentering, som gør, at den er egnet til langtidslagring.
Lagring
Vores erfaring er, at Morgan Huang Ya bliver bedre med alderen. De nye gule teer skal for at opnå den bedste smag have lov til at hvile i et halvt til et helt år, før den drikkes.
Temester: Fru Wang Xiang Zhen
Sæson: Primo april
Kultivar: Mo Gan Shan Qun Ti Zhong
Origin: Mo Gan bjerg, Huzhou by, Zhejiang provinsen, Kina
Plukkestandard: En knop eller en knop med et let-åbnet blad
Elevation: 719 meter
Brygningsmetoder
Europæiske metode
Mængde: 1 gram til 100 ml vand
Brygges: i glas, kop eller lille glas, ler eller porcelænstepotte
Vandtemperatur: 80° C
Trækketid: 1-3 minutter
Udtræk: Mindst 6 gange
Gong Fu metode
Mængde: 5 gram til 200 ml. vand
Brygges: i gaiwan, glas- eller porcelænspotte
Vandtemperatur: 80° C
Trækketid: 30 sekunder, lidt længere de efterfølgende gange
Udtræk: Mindst 6 gange
Prisen per 200 ml kop, når bladene genanvendes
3 gange: 4,40 kr.
5 gange: 2,64 kr.
Sika –
Jeg har brugt 2 g af Mo Gan Huang Ya og 100 ml vand (80 grader) ved denne smagning. Teen er brygget i en gaiwan. Jeg startede med en trække tid på ca. 1 minut, og øgede tiden lidt for hver af de følgende infusioner.
Min anmeldelse af denne te er som følgende:
Duft/Top toner: Hø, nybagt brød, søde grøntsager
Mellem toner: Cedertræ
Basis toner: Asparges, gardenia/pelargonie
Teksturen er lidt fyldig og teen har lidt tørhed og sødme.
Hanne Trosborg Rasmussen –
Champagne te! Denne te er ren selvforkælelse, men del gerne med dine nærmeste. Det er ren velvære og har hjulpet mig igennem flere perioder, hvor jeg har haft for meget fart på til at passe på krop og sind.