Misty Top – Gao Shan Yun Wu 2013
Misty Top grøn te kommer fra Zhejiang Provinsen i det østlige Kina nær Stillehavskysten i nærheden af Hangzhou og Shanghai. Zhejiang er historisk set berømt for sin fremstilling af grøn te. En af Kinas berømte ”high’end” teer fra området er Long Jing (Dragon Well) og den lige så kendte, men mere almindelige Gunpowder.
Gao Shan Yun Wu betyder på kinesisk Misty New Top. Misty på grund af skylaget, New Top, fordi kun de spæde knopper bruges.
Misty Top fremstilles af blade fra den samme busk, som bruges til Long Jing. Når Long Jing plukningen er ovre, får teplanterne lov til at vokse i 2 – 3 uger endnu, før de høstes til Misty Top.
Buskene gror centralt i Zhejiang provinsen, hvor temperaturen er meget gunstig for produktion af te. I gennemsnit er temperaturen 17°C og luftfugtigheden ca. 70 % – hvilket er en ideel temperatur for Camillia Sinensis busken.
Det meste te her i området vokser i 300 meters højde. Vores Misty Top er bæredygtigt dyrket i 600 meters højde i en speciel tehave i nærheden af en national park, hvor der ligger et 1500 meter højt bjerg. På grund af højden er bjerget dækket af et skylag, hvilket er med til at give de bedste vækstbetingelser, jo højere tebusken vokser, des sødere smag får dens knopper og blade.
De fleste almindelige hverdagsteer, som for eksempel Gunpowder og Sencha, Buddha’s Eyebrow (Tai Shan Fo Mei) dyrkes længere nede af bjerget og har også en længere plukkeperiode end Misty Top.
Bladene til disse teer plukkes nogle måneder af gangen og blandes sammen for til sidst at blive sorteret i ensartede størrelser og forskellige grader. Når te plukkes og produceres på den måde betyder det, at fine sprøde blade blandes med mere robuste og ældre blade, som kan give teen en skarpere smag.
Misty Top – Gao Shan Yun Wu – plukkes derimod kun en måned fra midten af april til midten af maj. Temasteren vælger dette tidspunkt for at kunne fremstille en hverdagste af høj kvalitet. Tebusken bliver i modsætning til andre tebuske, for eksempel Buddha’s Eyebrow, ikke klippet. Derved kan man trække længere på bladene, når teen er brygget, uden at den bliver bitter. Og da man bruge hele blade, kan de genanvendes mange gange.
Plukningen af Misty Top starter om morgenen. Bladene placeres i 3 centimeter tykke lag på bambusmåtter, hvor de ligger og tørrer i fire til seks timer. 10 % af bladvæsken forsvinder i denne proces og bladene bliver blødere. Derpå lægges de i en meget varm maskine, der ødelægger nogle af enzymerne og stopper oxideringsprocessen. Grøn te oxiderer kun ca. 10 %. Bladene er nu klar til at komme over i en anden maskine, hvor de æltes let for at give bladene en kuglelignende form. Til sidst tørres de i en ovn. Hvert led er nødvendigt for at fjerne væsken fra bladene og stoppe teens ældningsproces.
Når man ser på Misty Top’s tørrede blade, lægger man mærke til den mørke jade-grønne farve. Så snart bladene kommer i vand bliver de skinnende klare og friske og antager en lysere grøn farve.
Misty Top består af flere knopper end andre hverdagsteer – med blødere og finere blade. Den høje kvalitet gør, at man får en behagelig sødme i de grønne blade og en rund og fyldig smag. Teens farve changerer over i en lys grøngul olivenolie farve. Den har en aroma som ristede kastanjer med en let sødligt anstrøg af ristethed over sig. Den hører til en af de få dagligdags grønne, der har en meget høj kvalitet.
Beliggendehed: Zhejiang Provinse, Kina
Tebusk: Long Jing nr. 43
Temaster: Hu Zhao Yu
Høstsæson: Ultimo April
Plukkestandard: 1 knop og 2 blade
Brygges: I glas- eller porcelænspotte
Mængde: 2 gram til 200 ml
Temperatur: 80-85°C
Trækketid: 1. gang mindst to minutter, lidt længere ved de efterfølgende gange.
Udtræk. Bladene kan genanvendes ca. 3 gange.
Pris per kop, hvis bladene anvendes:
3 gange: 0,63 kr.
Anmeldelser
Der er endnu ikke nogle anmeldelser.