Matcha Hatsu Mukashi 初昔 “Koicha” tyk te
Ægte ceremonial matcha fra Uji Japan
Matcha Hatsu Mukashi (Koicha refererer til ‘tyk’ te) bliver produceret af Ryo-o-en i Kyoto, Uji i Japan. Denne matcha er af en særlig høj kvalitet, som anvendes både til tyk og tynd te ved den japanske teceremoni (cha no yu). Ritualet bygger på zenbuddhismens fire grundprincipper: harmoni, respekt, renhed og indre stilhed. Med en bambus-ske (chasaku) lægger man teen i en speciel skål (chawan), tilfører vandet og pisker med et traditionelt bambus-piskeris (chasen) til det begynder at skumme.
Fremstilling Matcha Hatsu Mukashi
Matcha Hatsu Mukashi er fremstillet ved at male Tencha, en fin hakket te lavet på samme måde som Gyokuro. Før bladene bliver plukket, skygges buskene til for at fremtvinge aminosyren L-theanin. Bladene høstes i begyndelsen af maj, hvorpå de dampes og tørres. Alle ribberne og stilkene fjernes og tilbage er det bløde bladvæv. Bladene males til et meget fint pulver på en stenmølle. Det tager ca. en time at male 40 gram matcha.
Teens kemi
Matcha Hatsu Mukashi har et meget højt indhold af L-theanin, catachiner og koffein. Det var japanske munke, der i sin tid opfandt nutidens Matcha, da de søgte en te, der var så opkvikkende, at den kunne holde dem vågne under flere dages meditation, og samtidigt, pga. aminosyren L-theanin, ikke måtte give uro i kroppen. Det lykkedes dem, ved at skygge for planterne lige før høsten, at koncentrere ekstra meget L-theanain i bladede. Da man “drikker bladet” og ikke som normalt laver et udtræk, får man samtidig et ekstra højt tilskud af A-, E- og C-vitaminer.
Bør ikke nydes senere end 3 timer før sengetid på grund af Matchas opkvikkende effekt.
Producent: Ryu-ou-en
Sæson: april-maj
Kultivar: Asahi, Gokô or Samidori
Origin: Uji Japan
Plukkestandard
Elevation: 329 meters
Forberedelse: i et glas, ler eller porcelæn teskål eller en Chawan.
Vandtemperatur: 80° C
Tilberedelse af tynd te: “usucha”
Anvend ca. 1 gram sigtet matcha pulver til 1 dl 80o C varmt vand.
Pisk Matcha med “M” bevægelser indtil der dannes en jævnt lag skum på toppen.
Tilberedelse af tyk te: “koicha”
Anvend ca. 2 gram pr. sigtet Matcha pr. person og ca. 1/2 dl 80o C varmt vand.
Rør teen godt med en chasen indtil det ligner grød. Drik med det samme, så teens partikler ikke falder til bunden.
Bør ikke nydes senere end 3 timer før sengetid på grund af Matchas opkvikkende effekt.
Læs mere om matchabølgen i danmark
Sika –
Jeg har brugt 1 g af Hatsu Mukashi og 100 ml vand (80 grader) ved denne smagning.
Min anmeldelse af denne te er som følgende:
Duft/Top toner: Våd græs
Mellem toner: Fugtig nyslået græs, krydret urter
Basis toner: Cedertræ, spinat, sur mælk
Denne matcha er fyldig og cremet, har middel sødme, lidt umami og er bitter på en god måde.
Jeg synes at denne te er meget god.