Jia Cang Shu Puerh

DKK 79

Årgang 2008 & 2012
50 g

Luksus dagligdags Lagret Shu Puerh
En dyb, robust smag med nuancer af tørret frugter. Farven er mørk brun med rødlige overtoner. Denne te er både sød og rig uden jordslået aroma.

Ryd
Print

Jia Cang Shu Puerh

Luksus dagligdags Lagret Shu Puerh

Jia Cang Shu Puerh er den mest populære te til dagligdagsbrug og til opbevaring. De mellemstore blade giver en dyb, robust smag. Farven er mørk brun med rødlige overtoner. Denne te er både sød og rig uden jordslået aroma, som mange mislykkede Shu Puerh teer har.

Lagret Puerh te siges at have flere sundhedsmæssige fordele og en sødere smag, derfor  kan kineserne godt lide at opbevare Puerh te i eget hjemme til senere brug, deraf navnet på vores te ”Jia Cang”, som betyder hjemmelagret.

Som alle Puerh teer stammer Jia Cang Shu Puerh fra Yunnan provinsen i det sydvestlige Kina. Pu’er by, Xishuangbannas hovedstad, har givet navn til Puerh te, da det var den by, hvor kategorien Puerh te allerførst blev forhandlet.

Det var først i 70’erne, Shu Puerh blev anerkendt som en godkendt proces. Sheng Puerh var blevet et samlerobjekt for rige handelsmænd i Hong Kong og Taiwan. Spekulanter og snydere fandt frem til at efterligne lagret Sheng Puerh og ved at tilføje fugt og varme til teen kunne de nemt snyde tesamlere, som var villige til at betale svimlende summer af penge for 40 – 60 år gamle tekager.

Sidenhen har denne proces fået navnet Shu, som betyder kogt, hvor Sheng betyder rå. Da de kinesiske myndigheder tillod produktion af Shu, skulle det foregår i Yunnan under streng kontrol og det skulle kaldes for Shu Puerh.

Fremstilling af Shu Puerh

Maocha* er den ufærdige te, som anvendes både i fremstilling af Sheng og Shu Puerh. Hvor Sheng Puerh fermenteres langsomt ved at polyfenoler, mikrober, bakterier og enzymer i tebladene reagerer med fugten, ilten og svampesporerne i omgivelserne blev Shu Puerh hjulpet meget på vej via post-fermentation.

Post-fermentering

Maocha’en lægges i fugtige bunker (processen kaldes ”Wetpiling”) i en fugtig atmosfære for at efterligne den naturlige aldringsproces. De fugtige blade bliver omhyggeligt vendt og eventuelle rådne blade bliver fjernet for at forhindre udvikling af uønskede svampe eller mug. Denne proces kan tage mellem 6 til 12 måneder. Processen kræver præcis styring, viden og erfaring. Mislykkede fermenterede Shu puerh teer er mudrede i farven, dufter jordslået og smager surt.

Lagring af Puerh

Både Sheng og Shu Puerh kan med fordel lagres ved, at man udsætter dem for luft på et tørt, mørkt sted. Som med vin er det kun de bedste kvaliteter, som bliver bedre med alderen. Lagring påvirker både teens mundfornemmelse, farven og smagen – det er typisk, at jo længere teen får lov til at ligge, jo blidere og sødere bliver smagen. Jia Cang Shu Puerh er en virkelig god kandidat at lagre eller drikke med det samme.

Opbevaring

Teen har ubegrænset holdbarhed ved korrekt opbevaring
– Bør opbevares i et mørkt og godt ventileret lokaler
– Opbevares i papir eller stof og aldrig i plastik.
– Bør holdes adskilt fra andre lugte og dufte.

*Maocha er betegnelsen for teen før de rå, tørrede blade presses til kager eller bliver fermenteret

Læs mere om Puerh te

Temester: Wang Xi Qun

Sæson: april -juni
Kultivar: Yunnan Da Ye lokal te-busk
Origin: Xishuangbanna i det sydlige Yunnan
Plukkestandard: 3. & 4. Klasses maocha
Elevation: 1500-2200 meter

Brygningsmetoder

Europæiske metode

Mængde: 2 gram til 200 ml vand
Brygges: i latteglas, kop eller 200 ml. tepotte
Vandtemperatur: 98C
Trækketid: 1-5 minutter
Udtræk: 3 gange

Gong Fu metode

Brygges: i gaiwan, glas, ler, Yixing eller porcelænspotte
Vandtemperatur: 98C
5 gram til 200 ml. Vand
Trækketid: 30 sekunder til første udtræk, forlæng bryggetiden ved de efterfølgende udtræk.
Udtræk mindst 3 gange

Prisen per 200 ml. Kop når bladene genanvendes

3 gange: 1,05 kr.
4 gange: 0,79 kr.

Yderligere information

Vægt 50 g
Årgang

,

Anmeldelser

Der er ikke nogle anmeldelser endnu.

Vær den første til at anmelde “Jia Cang Shu Puerh”

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *