Tong Mu Lapsang Bohea Sort Te
årgang 2020
Sjælden Sort te
Der er en verden til forskel mellem vores Tong Mu Lapsang Bohea og de kommercielle Lapsang Souchong teer. Det kan muligvis sammenlignes med en single malt whisky, som har fået lov til at lagre på egetræsfade. Autentisk Lapsang Bohea burde opleves af alle te-elskere mindst en gang i livet.
Smagsnoter
Tong Mu Lapsang Bohea giver et rigt, gyldent honning-farvet udtræk, når den brygges. Med lag på lag af raffineret let maltet røg, smør og frugtagtig sødme med aromaer af orkideblomst og en dejlig frugtagtig honning-sødme, som dvæler længe i munden.
Sjælden te
Da der bliver produceret mindre end 1000 kilo af denne te hvert år, betragtes den som sjælden og eksklusiv. De små, spæde knopper som er fuldt oxideret, bliver langsomt tørret over lokalt fyrretræ og gør det til en utrolig sofistikeret te, der egner sig perfekt til en vellykket middag.
Terroir
Vores Lapsang Bohea stammer fra Tongmu landsbyen i Wuyi bjergene i Fujian-provisen, som ligger mellem 1500-2200 meter over havets overflade. Denne særlige sorte te er faktisk den allerførste sorte te, som blev skabt ved et tilfælde under Qing dynastiet. I dag anvendes disse sjældne blade til den meget eftertragtede Jin Jun Mei sort te der er solgt til utrolig høje priser.
Historien om Lapsang
Da en enhed soldater kom trætte igennem byen Tong Mu i Wu Yi i bjergene, lagde de sig til at sove i bøndernes ny-høstede teblade, der var bløde og duftede godt. Næste dag marcherede soldaterne videre.
Af frygt for at årets tehøst skulle gå tabt, tog tebønderne bladene og tørrede dem henover et fyrretræsbål for at speede tørringsprocessen op. Derved fik de intetanende skabt en helt ny type te, som det så siden skulle vise sig blev populær især hos den engelsk Premierminister Winston Churchill.
Siden 1979 er området omkring Tongmu blevet beskyttet af UNESCO som et naturreservat for sjældne sommerfugle og medicinske planter, derfor bliver te fra dette område dyrket efter biodynamiske principper.
Temester: Liang Jun De
Sæson: Ultimo april
Kultivar: Tongmu Qi Lan
Origin: Tong Mu, Wu Yi Bjerge, Fujian-provinsen, Kina
Plukkestandard: 1 knop eller 1 knop og 2 let åbnede blade
Elevation = 1500-2200 meter
Brygningsmetoder
Europæiske metode
Mængde: 2 gram til 200 ml. vand
Brygges: i latteglas, kop eller 200 ml. tepotte
Vandtemperatur: 98o C
Trækketid: 1-4 minutter
Udtræk: 4 gange
Gong Fu metode
Brygges: i gaiwan, glas, ler eller porcelænspotte
Vandtemperatur: 98o C
Mængde: 5 gram til 200 ml. vand
Trækketid: 30 sekunder til første udtræk, forlæng bryggetiden ved de efterfølgende udtræk.
Udtræk: mindst 4 gange
Prisen 200 ml. per kop, når bladene genanvendes
3 gange: 6,66 kr.
4 gange; 5,00 kr.
Henrik –
En fantastisk te med et blid røgaroma og en fyldig eftersmag. Denne te nydes altid med en særlig stemning, der minder om en god whiskey eller en fyldig cigar med vennerne på terrassen. Jeg byder denne te ofte til venner som normalt ikke drikker te – og det er altid et hit.
En a mine absolutte favoritter til den perfekte hyggestemning.