Tai Ping Hou Kui grøn te
Tai Ping Hou Kui hører til listen af Kinas mest prestigefyldte teer, som med mange andre berømte teer opstår navnet på grund af dets oprindelsested, nemlig området Tai Ping i Anhui provinsen. Tai Ping er navnet på det lokale sogn, Hou er navnet på Hou Keng landsbyen og Kui betyder groft sagt det ”bedste”.
Bladenes kniveligende form er usædvanlig for te. Den lange og flade form er opnået ved at blive formet i hænderne.
Høst sæson
Høst-sæson for Tai Ping Hou Kui begynder i midten af april omkring den 20. Mange af de Hou Kui teer, der findes på markedet i dag er lavet på blade høstet om sommeren. Det gør teerne billigere, til gengæld har de en anden og ‘tungere’ smag, som ligger langt fra den traditionelle lette smag, som kendetegner Hou Kui. Vi har selfølgelig valgt en tidlig høstet te, som giver en meget let, runde og delikat smag.
Bearbejdning
Efter høsten får bladene lov til at hvile. Når bladene er bøjelige, ristes ca. 100 gram ad gangen på en wok for at standse de enzymer som forårsag oxidering. I wokken presses de flad med hånden til at forme bladene. Derefter får de lov til at tørre over kul på bakker, først ved 100oC, derefter ved 90oC, 80oC og til sidst 70oC. Processen tager ca. en time, hvor bakkerne bliver flyttet fra den en hylde til den anden. Til sidst får de deres signatur “bogmærke” udseened ved at blive pressede mellem to lag fine stålskærme. I gammedag blev der brugt tykt papir og håndflader til at forme bladene. Bladene får lov til at hvile før de får den sidste tørring, hvorefter de pakkes i papir eller stofklæde og opbevares i en krukke drysset med pulveriseret kalksten til optage fugt.
Smagen
Tai Ping Hou Kuis blide blomsteragtige noter varer ved igennem mange brygge og de beholder deres unikke form og dybe grønne farve. Smagen er frisk med karakteristisk noter af ristet bambusblad. Denne bærdygtig grøn te nydes bedst i et højt glas, så du kan sætte pris på bladets smukke form, mens du drikker teen i ro og mag.. Tai Ping Hou Kui er en fascinerende te – både at se og smage på.
Legend om Hou Kui
Hou Kui betyder også Abekonge (Monkey King). Og ifølge denne legende var Abekongen blevet syg og døde efter at have mistet sin søn. En bonde fandt Abekongen og begravede ham, der hvor han lå. I årene efter vokset der tetræer op ad jorden. Ifølge legenden var abekongen blevet transformeret til et træ, som han gav til bonden som tak for hans gode gerning.
Bonden plejede og passede træet godt, høstede bladene og formede dem til blade med skarpe kanter i siderne og spidse ender foroven og forneden. Og bladenes særprægede facon og unikke smag blev hurtigt meget populær og berømt i hele området.
Temester: Wang Shuangxi
Sæson: midt april
Kultivar: Shi Da Cha Zhong
Origin: Hou Gang landsby, Tai Ping Hu Zhen, Yellow Mountain, Anhui Provins, China
Plukkestandard: 2 store blade
Elevation: 300 meter
Brygningsmetoder
Europæisk metode
Mængde: 2 gram til 200 ml vand eller 4-6 hel blade
Brygges: i whisky glas, kop eller lille tepotte
Vandtemperatur: 80o C
Trækketid: 1-3 minutter
Udtræk: Minimum 3-4 gange
Gong Fu metode
Brygges: i gaiwan, vand glas eller porcelænspotte
Vandtemperatur: 80o C
4-6 hel blade til 150-200 ml. vand
Trækketid: 30 sekunder til første udtræk, forlæng trækketiden ved de efterfølgende udtræk.
Udtræk ca. 5 gange
Prisen pr. kop ved genanvendelse af bladene
3 gange: 5,31 kr.
4 gange: 3,98 kr.
Daniel Brun –
Denne te var jeg virkelig spændt på at smage.
Duft let af citron, smag af friske grønt og af grønne æbler har en
let røget smag og er let krydret
farve lys grøn. ved udtræk nummer 3 går den røget smag væk og den bliver letter i smagen som vare ved til 6 udtræk. Og efter min mening kan den trække meget mere.
brygget på et gongfu te sæt, træk tid ca. 1 min.
Har lavet 6 udtræk.