Rujani Tippy Reserve Premium Assam

(1 kundeanmeldelse)

DKK 120

100 g

Luksus dagligdags Assam sort te

Noter af frugt, blomster, ristet kastanje og karamel. Den bryggede tes farve er karamel og en anelse lysere end de velkendte kommercielle Assam teer, derfor anbefales det, at man drikker teen uden mælk.

Ryd

Rujani Tippy Reserve Premium Assam

Luksus daligdags sort te

Rujani Tippy Reserve Premium Assam er en absolut højkvalitets, sjælden indisk sort te med gyldne knopper. Det er også den eneste ægte Assam sorte te med hele blade, der er tilgængelig på markedet. Topskuddene er ubrudte, hvilket er særdeles usædvanligt for indisk te.

Second Flush

Rujani Tippy Reserve Premium Assam er plukket fra den 9. til den 18. maj 2017, hvilket er den fineste høstperiode kendt som Second Flush.

Smagsnoter

Rujani Tippy Reserve Premium Assam er frugt, blomster, ristet kastanje og karamel. Den bryggede tes farve er karamel og en anelse lysere end de velkendte kommercielle Assam teer, derfor anbefales det, at man drikker teen uden mælk. Assam te er nok den te, der er mest velegnet til al slags mad: Ost, kager, gryderetter, selv en god bøf vil smage godt med en god kop Assam.

Når det drejer sig om Assam, foretrækker feinschmeckere anden Flush, som er høstet i starten af maj. Smagen har mere karakter, er mere kompleks og en sand fornøjelse for Assam elskere. Vejret i høstperioden er ideel, fordi der er en fin balance mellem sol og regn. I denne tid vokser teen faktisk meget langsomt. På grund af den langsomme vækst er der mindre klorofyl i tebladene, hvilket resulterer i en finere bladtekstur og et højere indhold af terpenoider i topskuddene, hvilket fremkalder komplekse smagsnuancer i ”Second Flush” Assam.

Mission

Jeg er vokset op med Assam te og igennem mange år har jeg eftersøgt en rigtig god Assam. Først da jeg besøgte Kina i foråret 2017, havde jeg den fornøjelse at rejse sammen med den indiskfødte Raj Barooah. Raj er ejeren af Aideobarie te estate i Jorhat i Assam, som ligger ved foden af Naga bjergene tilhørende Himalaya bjergkæden.

Te producent Raj Barooah

Teproducent Raj Barooah

Raj har en mission, og det er at producere en unik og velsmagende håndbearbejdet Assam te. Ligesom jeg var han i Kina for at studere kinesiske teproduktionsteknikker, særligt rulningsteknikkerne, som kineserne anvender for at nedbryde tebladets cellevæg, så polyfenolerne frigøres for at udvikle smagen uden at beskadige bladene. Jo mindre bladet er beskadiget jo mindre bitterhed er der i teen.

I løbet af vores 14 dages rejse i Yunnan, hvor Assam bladet stammer fra, fortalte Raj, at han er ved at ændre hans nuværende teproduktion fra CTC (cut, tear, curl), som det britiske imperium indførte 180 år tidligere for at gøre te kommerciel, til et håndbearbejdet kvalitetsprodukt. Han vil gerne producere kvalitet frem for kvantitet. Det er både bedre for miljøet, indtjeningen og de ansatte på Estaten.

I april 2018 besøgte jeg Aideobarie Tea Estate og Rujani tehaver for at følge med i te produktion samt lære terroir at kende.

høsttidspunkter

I Assam har man overvejende 4 eller 5 høsttidspunkter om året, kendt som ‘Flush’, alt afhængigt af te-buskenes aldre. Høstning af de grønne topskud, under normale omstændigheder (regn er hovedkriteriet), starter fra begyndelsen af marts hvert år og slutter i begyndelsen eller midten af december. Buskene går i dvale fra december til begyndelsen af marts.De ældre buske, (mere end 20 år) under de optimale betingelser, skyder 4 gange om året:

  1. Første Flush: Tidligt/midt marts til slutningen af april.
  2. Second Flush: Første uge i maj til midten/slutningen af juni. Denne periode er mest kendt for sin fineste kvalitet og er eftersøgt af feinschmeckere.
  3. Tredje Flush (Monsun Flush pga. regnsæson) Fra juli til midten af oktober er den længste flush og det tungeste arbejde. Mere end halvdelen af den årlige produktion høstes under denne flush, men kvaliteten er ikke præmie.
  4. Fjerde Flush (kaldet Autumn Flush) Midt oktober indtil midten/slutningen af november.
    Unge tebuske, mindre end 20 år.
  5. Femte Flush (kaldet Winter Flush): Op til midten eller slutningen af december.

Den vigtige plantefysiologi er, at der er en midlertidig hvileperiode mellem hver af de ovennævnte høstperioder.

Terroir

Assam er den eneste te-producerende region, hvor te vokser ved havets overflade. Pga. det subtropiske klima er monsunregnen dens livslinje – varmt og fugtigt.
Assamicabusken er en variant, som tilhører en Jat (familie). Det har overvejende været en frøplante og ikke en kultivar. Frøet er heterogent i sin genetiske karakter, mens kultivarplanter er homogene. Rujani Tippy Reserve er en blanding skabt mellem frø og en klonal sort kaldet P126 (som er en kultivar af Camillia sinensis v. assamica.)
Læs mere om sort te

Læse mere om Assam 

Temester: Raj Barooah

Sæson: Second Flush d. 9-18 maj
Kultivar: Assamica Jat/P126 sinensis klon
Origin. Aideobarie Tea Estate, Teok Ghat, Chariodew, Assam Indien
Plukkestandard og produktion: En knop og et blad, fuld oxideret ca. 3-5 timer, håndrullet
Elevation = 0 meter over havets overflade

Brygningsmetoder

Europæiske metode

Mængde: 2 gram til 200 ml vand
Brygges: i latteglas, kop eller 200 ml. tepotte
Vandtemperatur: 98C
Trækketid: 1-4 minutter
Udtræk: 3 gange

Gong Fu metode

Brygges: i gaiwan, glas, ler eller porcelænspotte
Vandtemperatur: 98C
5 gram til 200 ml. Vand
Trækketid: 30 sekunder til første udtræk, forlæng bryggetiden ved de efterfølgende udtræk.
Udtræk mindst 3 gange

 

Prisen per kop (200 ml), når bladene genanvendes

3 gange: 0,80 kr.

print

Yderligere information

Vægt 100 g
Årgang

2017, 2018

Årgang

,

1 anmeldelse af Rujani Tippy Reserve Premium Assam

  1. Rasmus

    Dette er en super lækker hverdagste og morgente og min bedømmelse går derfor på dens funktion som netop dette.

    Ifølge SimpyTea anbefales det at drikke Rajani Tippy Assam uden mælk. Jeg gjorde dog forsøget, og må indrømme at den går fint med mælk. I forsøget startede jeg med at riste 4 g. Rajani Tippy Assam i en keramikskasserolle i 5 min. over svag varme. Dette giver teen en nødeagtig smag. Derefter lunte jeg dl. letmælk i en almindelig kasserolle. Da bryggede jeg den mellemristede te i en forvarmet glaskande (300 ml.) i 1 min. ved ca. 100 grader. Da teen var brygget hældte jeg den oveni den lunte mælk i en forvarmet porcelænskande og drak teen med det samme. Det får en mild, cremet, nødde-, frugt- og karamelagtig smag og dufter skønt. Prøv det selv på et tidspunkt hvis du køber denne te. Den relativ billige pris og store mængde gør teen ideel til eksperimenter som dette.

Tilføj en anmeldelse af varen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du kunne også være interesseret i...