Jia Cang Shu Puerh
Luksus dagligdags Lagret Shu Puerh
Jia Cang Shu Puerh er den mest populære te til dagligdagsbrug og til opbevaring. De mellemstore blade giver en dyb, robust smag. Farven er mørk brun med rødlige overtoner. Denne te er både sød og rig uden jordslået aroma, som mange mislykkede Shu Puerh teer har.
Lagret Puerh te siges at have flere sundhedsmæssige fordele og en sødere smag, derfor kan kineserne godt lide at opbevare Puerh te i eget hjemme til senere brug, deraf navnet på vores te ”Jia Cang”, som betyder hjemmelagret.
Som alle Puerh teer stammer Jia Cang Shu Puerh fra Yunnan provinsen i det sydvestlige Kina. Pu’er by, Xishuangbannas hovedstad, har givet navn til Puerh te, da det var den by, hvor kategorien Puerh te allerførst blev forhandlet.
Det var først i 70’erne, Shu Puerh blev anerkendt som en godkendt proces. Sheng Puerh var blevet et samlerobjekt for rige handelsmænd i Hong Kong og Taiwan. Spekulanter og snydere fandt frem til at efterligne lagret Sheng Puerh og ved at tilføje fugt og varme til teen kunne de nemt snyde tesamlere, som var villige til at betale svimlende summer af penge for 40 – 60 år gamle tekager.
Sidenhen har denne proces fået navnet Shu, som betyder kogt, hvor Sheng betyder rå. Da de kinesiske myndigheder tillod produktion af Shu, skulle det foregår i Yunnan under streng kontrol og det skulle kaldes for Shu Puerh.
Fremstilling af Shu Puerh
Maocha* er den ufærdige te, som anvendes både i fremstilling af Sheng og Shu Puerh. Hvor Sheng Puerh fermenteres langsomt ved at polyfenoler, mikrober, bakterier og enzymer i tebladene reagerer med fugten, ilten og svampesporerne i omgivelserne blev Shu Puerh hjulpet meget på vej via post-fermentation.
Post-fermentering
Maocha’en lægges i fugtige bunker (processen kaldes ”Wetpiling”) i en fugtig atmosfære for at efterligne den naturlige aldringsproces. De fugtige blade bliver omhyggeligt vendt og eventuelle rådne blade bliver fjernet for at forhindre udvikling af uønskede svampe eller mug. Denne proces kan tage mellem 6 til 12 måneder. Processen kræver præcis styring, viden og erfaring. Mislykkede fermenterede Shu puerh teer er mudrede i farven, dufter jordslået og smager surt.
Lagring af Puerh
Både Sheng og Shu Puerh kan med fordel lagres ved, at man udsætter dem for luft på et tørt, mørkt sted. Som med vin er det kun de bedste kvaliteter, som bliver bedre med alderen. Lagring påvirker både teens mundfornemmelse, farven og smagen – det er typisk, at jo længere teen får lov til at ligge, jo blidere og sødere bliver smagen. Jia Cang Shu Puerh er en virkelig god kandidat at lagre eller drikke med det samme.
Opbevaring
Teen har ubegrænset holdbarhed ved korrekt opbevaring
– Bør opbevares i et mørkt og godt ventileret lokaler
– Opbevares i papir eller stof og aldrig i plastik.
– Bør holdes adskilt fra andre lugte og dufte.
*Maocha er betegnelsen for teen før de rå, tørrede blade presses til kager eller bliver fermenteret
Temester: Wang Xi Qun
Sæson: april -juni
Kultivar: Yunnan Da Ye lokal te-busk
Origin: Xishuangbanna i det sydlige Yunnan
Plukkestandard: 3. & 4. Klasses maocha
Elevation: 1500-2200 meter
Brygningsmetoder
Europæiske metode
Mængde: 2 gram til 200 ml vand
Brygges: i latteglas, kop eller 200 ml. tepotte
Vandtemperatur: 98o C
Trækketid: 1-5 minutter
Udtræk: 3 gange
Gong Fu metode
Brygges: i gaiwan, glas, ler, Yixing eller porcelænspotte
Vandtemperatur: 98o C
5 gram til 200 ml. Vand
Trækketid: 30 sekunder til første udtræk, forlæng bryggetiden ved de efterfølgende udtræk.
Udtræk mindst 3 gange
Prisen per 200 ml. Kop når bladene genanvendes
3 gange: 1,05 kr.
4 gange: 0,79 kr.
Anmeldelser
Der er endnu ikke nogle anmeldelser.