Rohini First Flush Darjeeling
Hvid te
Rohini First Flush Darjeeling er en ret sjælden te. Teen er håndplukket og håndproduceret uden hjælpe af maskiner, derfor er produktionen meget begrænset. Rohini Tea Estate er en af de yngste Darjeeling plantager, beliggende i Kurseong dalen ved foden af Himalaya bjergene i Darjeeling.
Rohini tea Estate
Valget faldt på denne Rohini First Flush Darjeeling pga. områdets biodynamiske produktionsmetoder og selvfølgelig smagen. Teen herfra er høstet tidligt i sæsonen sammenlignet med andre te plantager i Darjeeling. I marts og april er temperaturen lav og klimaet køligt. Tebuskene anvendt til denne te ligger i en højde på 1341 meter over havet.
Smagen er let og delikat som kendetegner First Flush Darjeeling med noter som minder om smørbagt selleri og makroner. Det kan anbefales at brygge teen med koldt vand til en læskende sommer drik. Bryg den med 20 gram te til en liter vand og lad teen trække natten over. Hæld koncentratet på en beholder og du har til mange kopper te. Te koncentratet kan doseres som saft ved at fortynde den med vand, isterninger, danskvand, hvidvin, champagne osv. Så har man en læskende sommerdrik til venner og familie. Man kan også hælde kogende vand på, så har man en instant kop dampende te.
Kategori
Det kan være svært at kategorisere Darjeeling te da forskellige plantager anvender forskellige bearbejdningsmetoder. Plukkestandarden for vores Rohini First Flush er en knop med et eller to blade. Bladene får lov til at hvile indtil de er næsten tørre, derefter tørres de i ovne. Denne proces betegnes som en hvid te. Men teen ser hverken ud eller smager som den traditionelle kinesiske hvid te. Man skal forstå at Darjeeling er en terroir – ligesom Bordeaux når vi taler om vin.
Produktion
De mest eksklusive Darjeeling teer er fremstillet af AV2 kultivaren. AV betyder Ambari Vegatative og har fået navnet fra den teplantage som har udviklet den. Denne særlige kultivar stammer fra Camilia sinensis sinensis som er den kinesiske små blads variant. Planterne er blevet udviklet til at modstå insektangreb og klimaændringer, samtidig er subtile aromaer og smags nuancer fremhævet. I dag er der meget forskning i kultivar på Toklai, Indiens førende te research Institut. Teens fremtid er afhængig af den nuværende indsats for at dyrke te efter biodynamiske principper. Selvom Rohini endnu ikke er godkendt økologisk, kan man være sikker på at de lever op til alle økologiske krav til et rent produkt.
Te producent: Shiv Saria
Sæson: 13. februar 2019
Kultivar: AV2 (Ambari Vegetative)
Origin: Rohini Tea Estate, Kurseong Dal, Darjeeling, Indien
Plukkestandard: En knop og et til to blade
Elevation: 1341 meter
Brygningsmetoder
Europæisk metode
Mængde: 2 gram til 200 ml vand
Brygges: i latteglas, kop eller tepotte
Vandtemperatur: 90o C
Bryggetid: 2-3 minutter
Udtræk: Minimum 2 gange
Gong Fu metode
Brygges: i gaiwan, glas, ler eller porcelænspotte
Vandtemperatur: 90o C
5 gram til 200 ml. Vand
Bryggetid: 30 sekunder til første udtræk, forlæng bryggetiden ved de efterfølgende udtræk.
Udtræk 1-2 gange
Koldbrygnings metode
Mængde: 20 gram til 1 liter vand
Brygges: i kande eller tepotte
Vandtemperatur: koldt vand
Bryggetid: natten over
Udtræk: 2 gange
Lili Britt Jacobsen (verificeret ejer) –
En hel fantastisk hvid te, du skal unde dig selv at prøve. Det er absolut den bedste og mest smagfulde hvide te, jeg nogensinde har fået. Den både dufter og smager honningagtigt med fine noter af melon, asparges og ærter.