was successfully added to your cart.

Kurv

Molbo tehave og te-retreat

By 28. juni 2020 Blog
Tea Retreat

Drømmen om en tehave, 1. etape

Jeg beklager til alle Jer, som har ventet forgæves på at modtage et nyhedsbrev i april og maj! Jeg har benyttet Corona krisen til at starte et længe ventet projekt, som jeg har drømt om i årevis, nemlig oprettelsen af en tehave og et tea retreat i Danmark. Det hele flaskede sig pludselig i marts, da vi fik solgt vores hus i Hjortshøj i løbet af blot to dage, og så blev drømmen til virkelighed. Den 1. juni flyttede vi til Mols Bjerge ved Ebeltoft. Et kæmpehus og 5 tønder land skal nu udgøre rammen om vores tehave og tea retreat. Det er begyndelsen på et nyt eventyr.

Molbo Tea Tehave

Molbo Tehave

Molbo Tea Gardens & Tea Retreat skal den da hedde! Jeg er netop flyttet til Mols, derfor er jeg teknisk set en Molbo. Flere har givet udtryk for, at det da ikke er noget, man kan kalde en tehave. Molboerne er sådan nogen dumme fjolser, som man ikke kan tage seriøst, og at alt det de laver går galt. Jamen det er lige netop derfor, det skal hedde ”Molbo”, – at dyrke te på Mols, må være en Molbo historie. Så er det op til os, at gøre en umiddelbart fjollet idé til en succes!

Kineser boende

For et år siden, havde vi et skønt ungt kinesisk ægtepar boende hos os – Hui og Yahong. De var nemlig i gang med at søge efter et nyt sted at bo, så min mand kørte dem rundt fra den ene ejendom til den anden for at finde deres drømmebolig. De fik øje på et kæmpe hus på Mols med en masse jord til. Det var alt for stort til dem, men min mand syntes, at jeg måske lige skulle kigge nærmere på det, og i løbet af 2019 begyndte det at krible i maven med idéer. Jeg kunne nemlig ikke undgå at fornemme et stort potentiale for en tehave med tilhørende tea retreat – tænk at kunne dyrke og fremstille te i Danmark!

Dansk tehaver

Jeg ved, at Jais Westh Lauritsen, stifter af Chaplon havde prøvet det i Roskilde uden held, men nu har jeg efterfølgende mødt adskillige te-bønder fra mange lande, som producerer noget af den fineste te i verden. Jeg har venner og kontakter som dyrker te i Skotland, England, Wales, Irland og Italien, for ikke at nævne dem i USA. Jeg har mødt producenter fra Berlin, Holland, Frankrig og Portugal, så hvorfor ikke Danmark? Jeg begyndte at undersøge mulighederne. Måske var tiden inde nu?

Tea Masters Cup

Det hele begyndte at forme sig, da vi i september 2019 afholdt Tea Masters Cup i København. En af deltagerne var den kinesiske Dr. Fan Deng, som er medejer af tehaver i Duyun sammen med sin mand. Hun havde opholdt sig længere tid i Denmark, da hun tog sin Ph.d. på AU i Faulum ved Viborg, og skulle efterfølgende bruge nogle måneder i Danmark i 2020. Fan har nemlig studeret under Mogens Greve, som er landets førende ekspert inden for jordforhold i Danmark. Vi fik aftalt et møde, og i december tog vi jordprøver af flere områder, både i Hjortshøj og på Mols. Det viste sig, at jorden på Mols var bedst egnet til at dyrke te. Jorden her var porøs, havde ingen ler og ph- værdien var perfekt. Jeg husker fra mit ophold i Indien, at det som er afgørende for en te-plante især er, at vandet hurtigt drænes væk, idet buskene ikke kan tåle våde rødder.

 

Starten af 2020

I starten af 2020 havde jeg travlt med at være på farten i Europa for at udarbejde uddannelsesbeskrivelsen for en international te-uddannelse for European Tea Society, som nu i øvrigt har skiftet navn til European Speciality Tea Association. Jeg nåede også at arrangere den første Tea Masters Cup i Irland, og lige inden jeg skulle gøre beskrivelsen færdig i England indtraf al balladen med Covid-19. Pludselig var der luft til at genoptage tanken om en tehave, og huset samt den tilhørende jord var minsandten stadig til salg.

 

Lockdown

Lige før lockdown inviterede vi tre ejendomsmæglere forbi til en vurdering af vores hus. Den 3. ville gerne have en klient forbi allerede om mandagen, så fik vi travlt med at male, slibe og pudse. Huset blev solgt på stedet, og vi skulle allerede flytte den 1/6. Derfor måtte vi med det samme købe ejendommen på Mols plus ekstra jord til.

 

Alle møbler blev stablet i to tyve fods containere og placeret ude i gården. Nu har vi håndværkere som maler, reparerer og bygger. Hvis I vil vide, hvordan det videre forløber med det hele, må I følge med i næste afsnit om Molbo Tehave og Tea Retreat.

print
Alexis Kaae

About Alexis Kaae

10 Comments

 • Mette Rosleff siger:

  Kære Alexis
  Tak for den meget fine beretning her om dit nye hjem og alt det spændende der venter en kæmpe fan som mig! Glæder mig til at følge processen med dansk produceret te og ikke mindst til at smage den. Jeg beundrer dit mod. Te retreat… lyder fantastisk.
  Kh.Mette

 • vivi Holk siger:

  Stort tillykke med at du nu kan leve din drøm ud. Det bliver meget spændende at følge og jeg vil glæde mig til at kunne komme på et et Tea Retreatog være gæst i haven.

 • Gitte Kingo siger:

  Kære Alexis – hjertelig tillykke med en fantastisk ide, spændende projekt som jeg vil glæde mig til at følge og deltage i – rigtig god sommer – kærlig hilsen Gitte Kingo

 • Mette Merethe Larsen siger:

  Mega Alexis Stort tillykke
  Glæder mig til at følge projektet. Mette Merethe

 • Else Mortensen siger:

  Jeg synes det er et herligt navn. Når nogen vender op og ned på ting, tanker, meninger bliver der plads til at få øjnene op for noget nyt og tænke kreativt.
  Og et retreat i mol er sikkert et eftertankens sted, som giver plads til noget der dur.
  :-)
  En hjertelig hilsen
  og god medvind
  fra
  Else Mortensen

Leave a Reply