was successfully added to your cart.

Bitterhed i te

By 1. juli 2014Blog
Print

Hvordan undgår man bitterhed i te?

Der er mange faktorer som skyldes bitterheden i te. Det kan være alt fra vores egen individuelle smags receptorer i munden til kvaliteten af bladene, samt hvordan vi brygger, opbevarer og doserer den. Det mest sandsynlige til at teen er bitter skyldes at tebladene er blevet høstet meget sent på sæsonen og derfor er flavonoider, som giver denne bitter smag, på sit højeste. Flavonoider findes i mange frugt og grønsager. Det bedste eksempel jeg kan give lige nu er danske ærter i bælge. De unge friskplukkede ærter er søde men ikke ret store, venter man til de fylder hele bælgen, så mister de deres sødme og smagen bliver bitter. Te høstet sent på sæsonen er ofte bitter end te høstet tidligt. De fleste kommercielle teer bliver høstet sent for at få så stort et blad som muligt, her taler vi om kvantitet frem for kvalitet. Disse teer bliver ofte tilføjet diverse smagsstoffer, aromaer, frugt og blomster for at skjule bitterheden.

De spæde blade indeholde de fleste aminosyrer

De spæde blade indeholde de fleste aminosyrer

Ældre teblad

Størrer teblade indeholder flere flavonoider

Bitterheden kan også skyldes for varmt vand eller at teen trækker for længe. Følger man bryggeanvisningen på pakken skulle resultatet være en te uden bitterhed. Forkert dosering af blade kan give en meget kraftig bryg som også kan opleves som bitter, derfor kan det anbefales at afveje teen i starten. Et gram te pr. deciliter vand er standarden. Men der er stort forskel på volumen, en hvid te fylder meget mere end en sort te. Te som ikke bliver opbevaret korrekt eller er alt for gammel kan også blive bitter, derfor er det vigtig at opbevare teen tæt så den ikke udsættes for ilt, fugt, lys, varme eller kulde.

Huang Ya betyder at'gøre gul'

Håndbejarbejdning af gul te

Maskinbearbejdet te er ofte bitter i forhold til håndbearbejdet te. De kemiske processerne er nemmere at kontrollere ved håndarbejde.  Alle tebreve teer er CTC maskinfremstillet. Høj kvalitets te er sjælden bitter, af den simple årsag, at de bliver høstet tidligt om foråret fra højtliggende bjerge. Når te planter dyrkes på bjergesider i flere tusind meters højde, udvikles der særlige aminosyrer som er med til at give teen sødme og umami. Håndbearbejdning af te betyder at te mesteren kan justere for de naturlige kemiske processer som er forårsaget af varme og luftfugtighed, på den samme måde kan en bagermester kontrollere brød. Kvalitets te er et håndværk, derfor er de ofte ret omkostningsfuldt. En te som bliver møjsommelig håndfremstillet er god for mange udtræk ved at genanvende de samme blade. Disse teer sammenlignet med kommercielle teer er ret konkurrence dygtige.

Teblade brygges direkte i glasset

Teblade brygges direkte i glasset

Svaret kort er, hvis man vil have den bedste te oplevelse køb kvalitets te, som bliver høstet tidligt om foråret og håndbearbejdet. Bryg teen efter anvisninger og opbevar teen tæt. På denne måde er du sikker på en god te oplevelse uden bitterhed. For nybegyndere som ønsker at prøve en blid te uden nogen form for bitterstoffer, kan jeg anbefale følgende teer:

Palace Loose Leaf Black Puerh 2008

Plalace shu puerh

Shu puerh er en prefermenteret te som giver mange brygninger men smagen bliver aldrig bitter eller kraftig uanset hvor længe bladene få lov til at trække.

Tie Guan Yin Oolong te

Gudinerns Barmhjertighed oolong

Gudindens Barmhjertighed oolong er god hvis man ikke har styr på vandtemperatur eller trække tiden. Man kan simpelthen ikke lave den forkert. Teen er god for 4 til 5 brygninger.

White Peony

Bai Mu Dan Hvid te

Bai Mu dan hvid te, på grund af bearbejdningsprocessen har den en naturlig blomsteraroma og frugtagtig smag som aldrig bliver bitter. Perfekt til en varm sommerdag.

Tesmagningskurser

Tesmagning

Har du lyst til at smage på flere tetyper kan du tilmelde dig Simply Teas tesmagningskurser. Se kursus kalender her:

ibeking

About ibeking

Skriv en kommentar