was successfully added to your cart.

10 år med Simply Tea og specialitets te

By 14. maj 2018Blog
Print
Den 1. juni 2018 er det præcis 10 år siden, jeg startede Simply Tea. Simply Tea åbnede på Åboulevarden i Aarhus som et specialitets tehus. Et lille pusterum i byen hvor man kunne nyde en kop gourmet te som blev brygget med kærlighed. Teen kom fra Kina og Nepal, var håndplukket og dyrket efter gamle traditioner af små minoritets familier.

 

Simply Tea ved åen

Simply Tea ved åen 2008

Simply Tea Aarhus

Simply Tea Aarhus

 

 

 

 

 

Specialitets te

To år tidligere havde jeg opdaget ”specialitets” te ved et tilfælde. Jeg var i UK for at passe min syge far som havde fået konstateret hudkræft. På dette tidspunkt havde sygdommen også ramt hjernen. Hans mentale tilstand faldt kraftigt. Han var meget forvirret. Kunne ikke afslutte sine sætninger og havde glemt hvordan man klæder sig på. Mad var han slet ikke interesseret i. Det eneste han ønskede var en god kop te. Og det var lige præcis det han fik. Jeg surfede nettet for at finde de bedste teer på markedet.

Hver dag startede vi formiddagen med en ny te. Keemun, golden buds, Silver Needle, alt hvad jeg kunne finde på det britiske marked – jo dyrere jo bedre – min far skulle have det absolut bedste.

Det var under disse te sessions at jeg fik forståelsen for hvorfor te er så vigtig og hvorfor te er den mest indtagede drik på kloden efter vand. Efter en kop te med min far var han pludselig nærværende og kunne deltage i en almen samtale. Han kunne klæde sig selv på, og det som var mest interressant lave kryds og tværs i sin elskede Telegraph avis. Lægerne troede jeg gave ham medicin for mucositis, en svamp i munden, som forsvandt under forløbet. Det tog mig to år for at ud pege L-theanin som det kemiske stof der var skyld i det jeg oplevede hos min far.

Selvom jeg har drukket te hele mit liv – Yorkshire te med en slat mælk – vidste jeg slet ikke, at der fandtes en verden med disse komplekse, smagfulde og livsbekræftende teer. I dag har disse særlige teer fået den internationale betegnelse som ”Specialitets te”

L-theanin

Hvad er så specielt ved specialitets te må du spørge. Disse teer er fremstillet af de bedste råvarer, dyrket under de bedste forhold, bearbejdet af mennesker som er passionerede og har arbejdet med te igennem en menneskealder. Mennesker som har lært hvordan man frigiver visse stoffer. Hmm stoffer! Jeg taler om L-theanin verdens bedst bevarede hemmelighed. L-theanin er ansvarlig for at øge alfa-hjernebølgeaktivitet, som inducerer afslapning. Ved at slappe af kan du effektivt reducere stress og dermed en lang række andre lidelser.

L-theanin er efter min mening  det allervigtigste element i en god kop te. Det er en aminosyre som virker som en neurotransmitter på hjernen hvilket betyder at det kan krydse blod-hjernebarrieren og direkte påvirke centralnervesystemet ved at interagere med selve hjernen. L-theanin kan også påvirke vores mentale evner og tilstande, herunder vores opfattelse af verden og det humør vi er i. Der opstår en synenergieffekt når det kombineres med koffein. Begge stoffer findes naturligt i te.

Teplanter som er dyrket under særlige forhold kan producere L-theanin. Planten skygges for solen da solen omdanner aminosyrerne til proteiner, derfor høstes te med højt indehold af L-theanin tidligt på sæsonen. Teer som indeholder mest L-theanin dyrkes på bjergsider ved høje elevationer, hvor solen skygges af naturlige skyer, dis, tåge eller skyggetræer. L-theanin giver den ”umami” krydrede smag man oplever i de bedste First Flush teer.

L-theanine

L-theanine

De bedste teer på kloden

Siden 2008 har mit mål været at søge de bedste teer på kloden. Forskellige lande producerer

Alexis i Jing Mai 27.05.13

Alexis i Jing Mai 27.05.13

te med forskellige formål, nogle producere det som medicin, hvor alle tænkelige påvirkninger og bærdygtighed vurderes og prioriteres, andre for økonomisk og af kommercielle grunde.

I 2014 solgte jeg tehuset på åen i Aarhus for at koncentreret mig om at studere te dyrket under de bedst tænkelige forhold med bærdygtighed og smag som de primære faktorer. Det har givet anledning til mange rejser og udviklet venskaber og bekendtskaber med nogle af verdens mest prominente teeksperter, og dertil samarbejde med research institutter og universiteter på kloden.

Te viden

Med al den viden samlet igennem 10 år er det nu tid til at give den videre. Der er rigtig mange unge, som interesserer sig for specialitets te, derfor skal de næste 10 år gå med undervisning, Teanote Talks, tesmagning, cupping mv.

Simply Tea er lige det – te i sin enkelteste form. Rene blade uden smagsforstærkere, blomster eller andre forstyrrende elementer. Te hvor L-theanin er den vigtigste komponent både for helbred men sandelig også for smagens skyld.

Du kan lære mere om te på teskolen her

Alexis Kaae

About Alexis Kaae

Skriv en kommentar